top of page

Vitblommande fläckig lungört, Pulmonaria officinalis - 2008


Vitblommande fläckig lungört blommar hela våren.

Här sorten ´Sissinghurst White´.

(foto: Björn Hansson)

Bilden och texten får publiceras fritt.


Vitblommande fläckig lungört breder ut sig som ett silverskimrande täcke över marken. Bladverket lyser i skuggan och ger stilfull kontrast i blandade planteringar. Under våren bjuder Årets Perenn på ljuvlig, bländvit blomning.


Vitblommande fläckig lungört, Pulmonaria officinalis, är en underbar och frodig marktäckare. Låt den ta plats under träd och buskar, mellan högre perenner och lökväxter, som kontrast bland andra marktäckare eller som ett förtjusande alternativ till gräsmatta i skuggan. Överallt bildar lungörten eleganta, nästan underhållsfria mattor som klär in marken fullständigt. Mattorna är vackra hela säsongen och klarar en hel del kyla med skönheten i behåll. De lämnas dessutom i fred av sniglar.


Bladen är strävt håriga, har silvervita fläckar och sitter i fina rosetter. Från dem sticker krypande jordstammar iväg en liten bit och ger upphov till nya bladrosetter. På så sätt breder den fläckiga lungörten ut sig ganska raskt, men inte alls aggressivt. Bladverket skuggar och täcker marken så väl att den behåller sin fuktighet och ogräsfrön hindras från att komma ner till jorden och gro. Är jorden bara ogräsfri vid planteringen blir det knappast något att rensa i en lungörtsmatta.


På våren har vitblommande fläckig lungört en särskilt intensiv lyskraft. Då sitter knippen av söta, bländvita blommor i skottspetsarna. De framhävs på ett perfekt sätt av det silverfläckiga bladverket. Blomningen inleds så snart vårsolen börjar värma. Då sträcker blomstjälkarna lite på sig och de första knopparna slår ut innan bladverket riktigt hunnit vakna. Man brukar räkna april till maj som den fläckiga lungörtens blomningstid, men i södra Sverige kan de första blommorna öppna sig redan i mars. De är rika på nektar och lockar humlor, bin och fjärilar.


Det finns flera sorter av vitblommande fläckig lungört. De vanligaste är ´Sissinghurst White´, ´White Wings´ och ´Ice Ballet´, som liknar varandra mycket. Alla blir cirka 25 cm höga, har ganska mörkt grönt bladverk med silvervita fläckar och vita blommor.

Vitblommande fläckig lungört trivs bäst och blir allra vackrast i trädgårdens halvskuggiga till skuggiga partier. I dämpat ljus lyser både det silverfläckiga bladverket och blommorna på ett alldeles speciellt och effektfullt sätt. Jorden bör vara fuktighetshållande och mullrik men väldränerad.


Lyfter kompositioner

Som marktäckare mellan andra växter tillför vitblommande fläckig lungört former, färger och strukturer som ger extra kontrast och dimensioner. Den agerar fond och bidrar till att planteringarna blir frodiga och fräscha större delen av året, och dessutom lättskötta.

Perenner med stora, hela och enfärgade blad, som funkior, Hosta, och hjärtbergenia, Bergenia cordifolia, är mycket fint tillsammans med fläckig lungört. Liksom skira ormbunksblad. Välj till exempel majbräken, Anthyrium filix-femina, eller frilandsadiantum, Adiantum pedatum. Mörk och glänsande rödbladig alunrot, Heuchera, är en annan raffinerad partner.


För riktigt ljuvlig vårfägring kan lungörten få dela sin marktäckarroll med blåblommande ormöga, Omphalodes verna. Kombinera med till exempel julrosor, Helleborus, vivor, Primula, balkansippa, Anemone blanda, blåsippa, Hepatica nobilis, och tidigblommande lökväxter. I en vit rabatt är vitt löjtantshjärta, Dicentra spectabilis ´Alba´ och vita tulpaner underbart sällskap till vitblommande fläckig lungört.


Rödbladigt silverax, Actaea simplex ´Brunette´, spiklubbestarr, Carex grayi, parasollblad, Astilboides tabularis, och sockblomma med rödviolett blomning, Epimedium grandiflorum´Lilafee´, bildar en frodig komposition som binds samman på ett lysande sätt av vitblommande fläckig lungört.


Gammal medicinalväxt

Lungörtens vetenskapliga namn Pulmonariakommer av det latinska pulmo som betyder lunga. Man tyckte att växtens fläckiga blad liknade sjuka lungor. I enlighet med signaturlärans princip om att lika botar lika har örten också använts som medicinalväxt mot just lungsjukdomar. Även växtens svenska namn refererar till lungor och så är det också på många andra språk. Lungört heter till exempel lungworth på engelska, lungenkrautpå tyska och pulmonaire på franska. Men på en del östeuropeiska språk kommer lungörtens namn istället från ordet för honung. Som det ryska namnet medunitza och det polska miodunka. Förmodligen för att bin gärna besöker blommorna.

Comments


bottom of page