top of page

Vit Skogsaster, Aster divaricatus - 2015

Den vita skogsastern är en unik skönhet! Som ingen annan perenn med höjd, blommar den sensommar och höst t.o.m. i det svåraste läget, torr skugga. Med sina moln av små strålblommor mot mörkgröna blad, på svarta sicksackande stammar, fyller den ut den plats den får i rabatt, kruka eller woodland, i de flesta jordar i hela landet. Den är också värdefull som snittblomma!


Lätt för att trivas

Skogsastern kan odlas i hela landet, både i sol och skugga men trivs bäst i halvskugga.

Den växer bra i de flesta trädgårdsjordar och klarar torka bättre än andra astrar. Till och med i konkurrens med rötter från perenner, buskar och träd frodas den.


Den vita skogsastern är den första av de senblommande astrarna att slå ut sina små stjärnblommor.


Den är fin till underplantering i woodland mellan buskar men även i framkanten av rabatter.

I torr skugga blir stammarna raka, medan den i jord med mer fukt och näring växer med vekare, om än lika vackra, stammar.


Längre norrut i landet är det bra att plantera den vita skogsastern i skyddat läge, så den hinner blomma innan frosten kommer.


Den vita skogsastern växer vild i lövskogar och längs vägrenar i östra Nordamerika, från Maine och Quebec till Minnesota, Georgia och Alabama.


Tillsammans i trädgården

Den vita skogsastern är en fin kompanjon till många tidigblommande trädgårdsväxter. När andra perenner vissnat ner för säsongen, sprider den sitt flor. Fjärilarna älskar den och det är inte slut med att den blommat över. Nu tar moln av vita små luftiga fröställningar över och erbjuder näring till trädgårdens småfåglar, så klipp inte ner den förrän sen höst eller till våren.


Kontraster

Färg: Blommans strålblad är vita med gul knapp till att börja med. Allteftersom plantan åldras, blir blommorna något större och får en violett rodnad, som går utifrån blombladsspetsarna in mot den mörknande mitten. Den producerar massor av tunna nästan svarta grenar som bildar en fin kontrast mot skyarna av små vita stjärnlika blommor.

Bladrosetten består av hjärtformade, mörkgröna blad, som följs av fint håriga lansformade, tandade blad längre upp längs stammarna.

Höjd: 50 cm

Blomningstid: augusti/september till oktober.

Den vita skogsastern är mycket lättskött och har små problem med sjukdomar och skadedjur.

Notera att vare sig kaniner, harar eller rådjur tycker om den vita skogsastern!


En stjärna

Aster kommer från grekiskan och betyder stjärna. Det är samma grund som i orden astrologi, astronomi och asteroid. Och just när det gäller skogsastern så kan man prata om astronomiskt stort antal blommor! Divaricatus betyder att den breder ut sig. Det vetenskapliga namnet Aster divaricatus är synonymt med Aster corymbosus och det nyare namnet Eurybia divaricata.


ster jorden runt

Det finns ca 600 arter av aster. De flesta är perenna, många kommer ursprungligen från det vilda direkt in i trädgården. Olika asterarter växer naturligt i Europa, Asien, Nord-, Central- och Sydamerika samt södra Afrika.


John Tradescant d.ä. och d.y.

I handeln finns det varianter på den vita skogsastern, som t.ex. Aster divaricatus ’Tradescant’. Troligtvis kommer sortnamnet från far och son Tradescant, båda med förnamnet John, som var stora växtsamlare och tog många nya plantor från Nya världen till Europa på 1600-talet.

På Garden Museum i Lambeth Church vid Themsen i London kan man lära sig en hel del om de växter som Tradescants introducerade bl. a. många sorters aster, höstflox, rudbeckia och givetvis tremastarblomma Tradescantia.


Andra varianter av den vita skogsastern är ’Eastern Star’, ’Fiesta’ , ’Reiche Form’ och ’Snow Heron’.


Kuriosa

I det gamla Grekland använde man asterblad som rökelse för att skydda sig mot onda andar och för att skrämma bort ormar. Poeten Vergilius, född år 70 f.Kr. skrev en lång dikt om hur fantastiskt användbar astern är.


Gertrudes favorit

Trädgårdskonstens grand old lady, Gertrude Jekyll, hade den vita skogsastern som en av sina favoriter. Särskilt gärna planterade hon den tillsammans med den vårblommande hjärtbergenian, för kontrasten mellan bladen och för den långa attraktionskraften. Trots att den böjer sina gracila stammar i välgödslad jord, tyckte hon inte att den behövde stöd. Istället lät hon den bilda ljusa, mjuka kuddar, först med blommorna och därefter med fröställningarna.

Tips: plantera den vita skogsastern framför högre perenner som t.ex. höstanemon, och låt den fylla upp med moln av vita blommor.


Sällskapsväxter

revsuga, Ajuga reptans ’Braunherz’, sorter höstanemon, Anemone tom. ’Robustissima’, hybr. ’Pamina’, ’Königin Charlotte’, sorter tovsippa, Anemone sylvestris

hjärtbergenia, Bergenia cordifolia, ’Baby Doll’, ’Bressingham White’, ’Rotblum’, ’Vinterglöd’, sorter bergormrot, Bistorta aff. ’Darjeeling Red’ kaukasisk förgätmigej, Brunnera macrophylla och ‘Jack Frost’,sorter sockblomma, Epimedium grandiflorum, versicolor, youngianum, sorter liten flocknäva, Geranium cant. ’Biokovo’, ’Karmina’ flocknäva, Geranium macr. ‘Ingwersen´s var.’ mongolisk näva, Geranium wlassovianum trädgårdsnäva, hybr. ’Pink Penny’, Rozanne’, ‘Patricia’julros, Helleborus niger och H. orientalis, sorter alunrot, Heuchera ’Rachel’, ‘Obsidian’, ‘Midnight Rose’, sorter funkia, Hosta ’Francee’, ’Gold Standard’, ’Halcyon’ och låga sorter kärleksört, Hylotelephium/Sedum ’Matrona’, ’José Aubergine’, ’Carl’, ’Herbstfreude’, sorter skuggröna, Pachysandra terminalis stensöta, Polypodium vulgare höstflox, Phlox pan. ’Blue Paradise’, ’Ingeborg från Nybro’, ’Starfire’, sorter spetsmössa, Tiarella, sorter gullgröna, Waldsteinia ternata vintergröna, Vinca minor, sorter


Gräs

Oshimastarr, Carex oshimensis ’Evergold’ silverfryle, Luzula nivea storfryle, Luzula sylvatica randgräs Phalaris arund. ’Feesey’vårälväxing, Sesleria heufleriana

Comments


bottom of page