top of page

Ulleternell, Anaphalis triplinervis - 2001


Ulleternellens silvergrå toner harmoniserar väl med både starka färger och milda pasteller. De vita blommorna lyser under lång tid, växten är lättodlad och passar i de mest skiftande sammanhang. Därför har ulleternell (Anaphalis triplinervis) utsetts till Årets Perenn 2001.

Ulleternell hör knappast till de växter man uppmärksammar omedelbart i en trädgård eller komposition. Men den har ofta stor betydelse för helhetsintrycket. Bladverkets milda gråton ger lugn och stadga åt en plantering. Med sin mjukhet framhäver och förstärker ulleternellen de andra växternas färg och karaktär. Den har dessutom en fantastisk förmåga att jämka samman nyanser som annars skulle ha svårt att samsas.

Vacker länge

Ulleternellens bladverk är en ständig tillgång i rabatten, det är vackert från tidig vår till sen höst. Såväl blad som stjälkar är täckta av silverskimrande hår, vilket ger hela plantan ett mjukt och ulligt intryck. Fast vid närmare kontakt med växten upptäcker man att de små, runda, vita blommorna är hårda och pappersliknande. De sitter i samlingar i toppen av blomstjälkarna. Ulleternellen bildar ca 40 cm höga, runda plantor. I naturen växer den på 2000-3000 m höjd i Himalaya. Artepitetet, triplinervis, berättar att de lansettlika bladen har tre nerver. De löper parallellt i bladets längdriktning.


Blomningstiden brukar anges som juli-augusti, men det är inte hela sanningen. Även om blommorna efterhand mörknar och mister en del av sin lyskraft, så sitter de kvar och pryder sin plats ända tills vintern står för dörren. Dessutom är ulleternellens blommor utmärkta att torka. Plocka dem helst när knopparna är runda och väl uppsvällda, strax innan de slår ut. Bind samman stjälkarna till små buketter som du hänger upp och ner på ett torrt ställe.


Trivs i solen

Det är lätt att lyckas med den förnöjsamma ulleternellen. Soligt läge är bäst, men den klarar sig också där det är skugga en del av dagen. Favoritjorden är väldränerad och åt det lätta hållet. Ulleternell tål torra perioder, men den vill inte ha det riktigt torrt under någon längre tid. En viktig poäng med Årets Perenn 2001 är att den som regel ratas av rådjuren.


Fin i de flesta sällskap

Med sin milda framtoning och silvergrå färg är ulleternell en utsökt sällskapsväxt till nästan alla andra växter. Det enda man behöver tänka på är att de ska trivas med samma förutsättningar på växtplatsen. Det mjuka växtsättet bidrar också till att ulleternell passar i många olika sammanhang, t ex som kantväxt.


Som alla gråbladiga växter är ulleternellen snygg i sällskap med blommor i blått, violett, rosa och vitt. Kombinera den gärna med mörkviolett stäppsalvia, röd solhatt ‘Magnus’ (som är rödviolett i färgen), vit brudslöja och, som pricken över i, mörkt vinröd grekvädd. Vill du ha mer rosa kan du komplettera med spansknäva eller rosa trädgårdsmalva. För mer blått och violett kan du välja blå bolltistel, kantnepeta eller anisört. Andra vita blommor som passar är vitblommande former av kungsljus, pipört och jättevallmo.


Lite djärvare och hetare blir det med rött; vallmo, blodfingerört, rosor och dahlior. I sådant eldigt sällskap är den grå ulleternellen suverän som partner. Rödbladig alunrot ‘Palace Purple’ och det roströda gräset kopparstarr gör kompositionen än mer dramatisk. Jättedaggkåpans limegula blommor blir ett fint komplement.


Gult är också sagolikt vackert tillsammans med grå ulleternell, liksom flera fina prydnadsgräs. Gräsen kan du använda i vilka färgkombinationer som helst, deras karaktärsfulla blad och luftiga blomställningar lyfter de flesta kompositioner. Fjädergräs, tofsäxing och kopparstarr hör till dem som trivs med samma förhållanden som ulleternell.


Komplettera gärna med gråbladiga växter i andra nyanser och med andra bladformer än ulleternellens. Silverarv, lammöron, japansk malört, blåsvingel i grått eller blågrått och den läckra silververonikan med mörkt blåvioletta blommor är några förslag.

Comentários


bottom of page