top of page

Stjärnflocka, Astrantia major - 2005


Stjärnflockans blomskyar varierar i färg beroende på sort. Alla är underbara i rabatter där de passar ihop med det mesta. Här ett lyckat möte mellan stjärnflockans runda blommor och strandveronikans (Veronica longifolia) spiror. (Foto: Per Alm)

Bilden och texten får publiceras fritt.


Stjärnflocka, Astrantia major, är underbar i rabatter och ängar. Den väver sig in bland andra växter och ger mjuk fyllighet. Blomningen varar länge och ger ljuvliga bidrag till buketter. Stjärnflocka är utsedd till Årets Perenn 2005.


Stjärnflockans storhet kan ta lite tid att upptäcka. Den är skir och mild i framtoningen och knappast den första växt man lägger märke till i en rabatt. Men när man en gång närmat sig de gracila blomställningarna känns den nästan oumbärlig i trädgården.


De små, små enskilda blommorna sitter som nålar i en välfylld nåldyna och bildar en halvklotformig flock. Den vilar i en krans av vackert tecknade svepeblad. Varje blomstjälk är förgrenad och bär flera blomflockar.


Under sommaren står de stjärnformiga flockarna som en mjuk sky runt plantan. Deras färg varierar något. Hos många plantor dominerar en lätt rosa ton men hos andra är blommorna snarare vita eller gräddfärgade, ofta med inslag av grönt och rosa.


Förutom den vanliga stjärnflockan finns det många sorter som blommar i olika röda och starkt rosa nyanser. ’Claret’ och ’Lars’ är båda vackert och intensivt mörkröda i blomman. Det är också ’Hadspen Blood’ som förutom den mörka blomfärgen har mörka stjälkar och mörkröda inslag i bladen. Hos ’Rosensinfonie’ skiftar blommorna i flera röda toner. ’Roma’ och ’Primadonna’ har starkt rosafärgade blommor.


Den slösande rika huvudblomningen infaller i juni-juli. Sen fortsätter stjärnflockan att blomma, men något mindre frikostigt, fram till augusti eller september. Det kan vara bra att klippa bort vissna blomstjälkar efterhand, det lockar plantan att bilda fler nya blommor. En stjärnflocka blir mellan 40 och 70 cm hög beroende på sort. Bladen är flikiga och i de flesta fall friskt gröna och glänsande. Men brokbladig stjärnflocka förekommer också.


Som bukettblomma är stjärnflockan fantastisk. Den är skir och fin och passar ihop med nästan alla andra blommor, inte minst rosor. Dessutom står den vacker i vasen under lång tid. Minst lika suverän är stjärnflockan som eternell. Plocka och torka nyligen utslagna blommor eller ta tillvara de överblommade flockar som torkat i rabatten.


För rabatt och vildare miljöer

Stjärnflockans naturliga hemvist är lätt fuktiga ängsmarker och ljusa skogar i bl a syd- och mellaneuropa. På alpängarna växer den på upp till drygt 2000 meters höjd.


Som odlad trivs stjärnflockan också i något fuktiga ängar, gärna tillsammans med växter som akleja, Aquilegia, och smörboll, Trollius. En ljus trädgårdslund, ett s k woodland, är en annan växtplats som passar stjärnflockan perfekt. Ett klädsamt sällskap i den miljön är ormbunkar, t. ex. majbräken, Athyrium filix-femina, spetsbräken, Polystichum setiferum, och Primula av olika slag.


Allmänt kan man säga att stjärnflockan utvecklas bäst och får kraftigast blomfärg i soligt eller halvskuggigt läge. Den trivs i de flesta mullrika jordar, men de får gärna vara näringsrika och fuktighetshållande.


I rabatten passar stjärnflockan till det mesta som har liknande önskemål om växtplats. Purpurrosa sköldpaddsört, Chelone obliqua, som valdes till Årets Perenn 2004, är perfekt i både form och färg. Växter med eleganta blomspiror ger också fin kontrast till stjärnflockans runda former. Utmärkt bra passar rödviolett fackelblomster, Lythrum salicaria, astilbe, Astilbe, i rosa och vitt samt strandveronika, Veronica longifolia. Den senare finns i fina nyanser av såväl blåviolett som vitt och rosa.


Blåvioletta blommor är vackert till alla sorter av stjärnflocka men särskilt till sådana med blommor i ljusa nyanser. Välj t ex stormhatt, Aconitum, nävor, Geranium, eller strandiris, Iris sibirica. Någon mörkt rödbladig växt, som silverax, Cimicifuga ramosa ’Brunette’, eller rödbladig alunrot, Heuchera micrantha, är elegant till. De lyfter fram de ljusa stjärnflockornas rosa inslag.


Mörkröd stjärnflocka känns extra intensiv i färgen när den kombineras med jättedaggkåpa, Alchemilla mollis. Gul- och gråblåbladiga sorter av funkia, Hosta, har samma effekt, liksom prydnadsgräs med ljusa blad. Gulbrokig ängskavle, Alopecurus pratensis ’Aureovariegatus’, palmstarr, Carex muskingumensis, och brokbladigt tuvrör, Calamagrostis x acutiflora ’Overdam, är några förslag.

Comments


bottom of page