top of page

Jättetåtel, Molinia arundinacea - 2007


Jättetåtel är en utsökt solitär men också strålande i kombination med andra gräs och perenner. Här sorten ´Transparent´.

Foto: Jonas Bengtsson

Bilden och texten får publiceras fritt.


Jättetåtel är ett ståtligt, vajande prydnadsgräs med fantastiskt sirliga vippor. En skönhet med skulptural form som inbjuder till spännande planteringar. Som första gräs har jättetåteln nu valts till Årets Perenn.


I trädgården är jättetåteln, Molinia arundinacea, en mästare på att skapa händelser och liv. Den har till exempel en märkvärdig förmåga att skifta karaktär med ljus och väderlek. En dag kan den verka reslig, nästan robust. En annan är den genomskinlig som en slöja.

När vinden drar böjer sig stråna och följer med, så mjukt och graciöst som bara gräs kan. Bladen rasslar och vipporna skimrar i solskenet. Mest nyansrika blir de i motljus, eller där ljuset kommer in från sidan. Våta dagar hänger regndroppar som glimmande diamanter i blomställningarna.


Jättetåtelns bästa tid är från sensommar till jultid ungefär. Då står de höga stråna i praktfull kvastform ut från plantans bas. Högst upp sitter stora, sirliga vippor, en på varje strå. Vipporna är först gröna men övergår efterhand i gyllenbrunt. Plocka gärna in några vippor i vas. De är fina både som färska och torkade.


De långa, smala, överhängande bladen finns betydligt längre ner. Där bildar de redan på våren en friskt grön tuva. Under hösten färgas hela plantan, både blad och strån, lysande guldgul.


Jättetåteln är mycket härdig och trivs där det är soligt eller halvskuggigt. Jorden får gärna vara fuktig, men de flesta trädgårdsjordar går bra.


I trädgårdsbutikerna finns flera sorter av jättetåtel. Vippornas utseende och plantans höjd hör till det som skiftar beroende på vilken sort det handlar om. Med vippor blir plantorna mellan 1.5 och 2.5 m höga. Högst av dem alla, och mycket praktfull, är sorten ´Skyracer´ som lätt når två och en halv meters höjd. ´Windspiel´ blir också hög - över två meter - och får stora, fina vippor. ´Fontäne´ blir bara runt en och en halv meter och har mjukt överhängande blomställningar. ´Karl Foerster´ är ståtlig och växer mer upprätt. ´Transparent´ har de allra skiraste vipporna av alla.


Kombinera med andra former

Den skira jättetåteln är som gjord för fantasifulla kompositioner. Och eftersom den inte har några märkvärdiga krav på växtplatsen finns det massor av tänkbara sällskapsväxter. Utgå från den plats du har och välj bland de växter som kan trivas där. När det gäller planteringar med jättetåtel, liksom med många andra prydnadsgräs, är det en bra idé att tänka form före färg. Gräset själv har ju inte så mycket färg, men däremot en stark form. Det är kontraster som bäst framhäver varandra, så välj i första hand växter med andra former än gräsets.

Till jättetåteln passar bland annat kuddformiga perenner som gulltörel, Euphorbia polychroma, jättedaggkåpa, Alchemilla mollis, kaukasisk förgätmigej, Brunnera macrophylla, och rödbladig alunrot, Heuchera micrantha. En annan intressant form att leta efter är uppstickande spiror. Med det menar vi växter som gullstav, Ligularia stenocephala ´The Rocket´, kransveronika, Veronicastrum virginicum, rödbladigt silverax, Cimicifuga ramosa´Brunette´, och sköldpaddsört, Chelone obliqua. Robust formade blad och blommor är också strålande i sällskap med jättetåtelns tunna strån och skira vippor. Det kan till exempel vara funkia, Hosta, rosenflockel, Eupatorium maculatum, röd solhatt, Echinacea purpurea, och septembersolros, Helianthus ´Lemon Queen´.


Att låta jättetåteln skjuta upp som en fontän ur en bädd av kuddformiga växter är alltid lyckat. I en vårblommande rabatt kan gräset få ta över föreställningen när de andra växterna falnar. Fem plantor av jättetåtel mitt i gräsmattan blir magnifikt. Eller kombinera ihop olika sorters prydnadsgräs. Runt om kan du plantera kuddformiga perenner.


Rena ytor som gräs, grus, vatten eller en klippt häck är perfekta bakgrunder för ett gräs som jättetåtel. Mot dem framträder gräsets sirlighet i all sin glans. Men prova också att sätta jättetåteln framför andra växter, även sådana som är lägre än tåteln själv. Växterna i bakgrunden syns ändå, fast genom en "gardin" av tåtelns sirliga strån och vippor.

Välj gärna bland robust formande växter till bakgrunden. De ger fina ytor för gräset att avteckna sig emot. Samtidigt kommer du att uppleva bakgrundsväxterna annorlunda när du ser dem med gräs i förgrunden. Längst fram kan en lägre perenn med vackert bladverk få breda ut sig.


I fuktighetshållande jord blir till exempel klippstånds, Ligularia dentata ´Desdemona´, med rödtonat bladverk och mörkt orange blommor en strålande bakgrund till gräset. Kombinera gärna med den blåvioletta uppstickaren oktoberstormhatt, Aconitum carmichaelii, och kuddformad jättedaggkåpa, Alchemilla mollis.


Där jorden är mer väldränerad är robust formad röd solhatt, Echinacea purpurea, uppstickande stäppsalvia, Salvia nemorosa, och kuddformig rödbladig alunrot, Heuchera micrantha, ett utmärkt sällskap till jättetåtel.

Comments


bottom of page