top of page

Gullnattljus, Oenothera fruticosa - 2009


ullnattljus, Oenothera fruticosa, blommar magnifikt från högsommar till höst. (foto: Marie Andersson) Bilden och texten får publiceras fritt.


Färgstark solälskare som lyser upp

Gullnattljus fångar blicken och överraskar i rabatten med sina solgula blommor. De har en märkvärdig lyskraft, speciellt under ljusa sommarnätter. Nu har denna pigga, glada och lättodlade växt utsetts till Årets Perenn 2009.Gullnattljus är en fräsch och frodig färgklick för soliga planteringar. Det mörka bladverket är vackert hela säsongen, men det är ändå blomningen som gör gullnattljus till en stjärna. Från juli till september är plantorna fulla av mångblommiga klasar med underbara, gula blommor som slår ut efterhand. Blommorna är 2-4 cm vida och har fyra välformade kronblad med vackert tecknade nerver.


Knopparna bidrar med extra färg och kontrast. En del sorter av gullnattljus har särskilt dekorativa, knallröda knoppar, hos andra är knopparna gulgröna. Men alla har samma läckra, långsmala form.


Det mörka bladverket bildar en perfekt bakgrund åt blommorna att avteckna sig mot. Vissa sorter har redan på våren inslag av rött i de mörkgröna bladen, andra är helt gröna under vår och sommar. Men framåt hösten får de allra flesta gullnattljus en härlig, röd höstfärg.

Plantorna övervintrar med nya bladrosetter i markytan. På våren börjar de växa både tidigt och snabbt. Sen fyller gullnattljus sin plats i rabatten ända tills det blir ordentligt kallt på hösten. Beroende på sort och växtplats blir plantorna 40-60 cm höga. De är välformade, buskiga och täta ända från marken.


Det finns många sorter av gullnattljus som varierar något i höjd och när det gäller färg på knoppar och bladverk. Några fina, vanliga sorter är ´Fraseri´, ´Fyrverkeri´, ´Sonnenwende´, ´Hohes Licht´ och ´Erica Robin´.


Lättskött

Gullnattljus blommar både rikligare, vackrare och mer långvarigt om du klipper bort vissna blomklasar efterhand. Annars är detta en långlivad och pålitlig perenn som blommar generöst utan pyssel. Den mår bra av att delas och planteras om då och då, men håller sig fräsch även om den får stå orörd i många år på samma växtplats.


Plantera gullnattljus i soligt läge, där blir plantorna vackrast och blommar bäst. När det gäller jorden är de mycket anpassningsbara. De flesta väldränerade jordar fungerar utmärkt.


Vacker i många sällskap

Gullnattljus är en rabatternas paradväxt. Den är fin hela säsongen och blommar länge. Det är dessutom en perenn som är lätt och rolig att kombinera med många andra växter. Tack vare sin anpassningsförmåga när det gäller jorden kan den också användas i olika miljöer. En given plats för gullnattljus är i blickfånget från kvällens sittplats. När solen sänker sig tycks blommorna ta över lyskraften.
Comments


bottom of page