top of page

Daglilja, Hemerocallis - 2013

Årets perenn 2013 är 7 utvalda varianter av daglilja, Hemerocallis - en för varje dag i veckan!


Arctic Snow, Strawberry Candy, Pandoras Box, Pardon Me, Mauna Loa, Happy Returns och Summer Wine, sju underbara sorter som valts för att de är lättodlade skönheter, som stimulerar odlarglädjen i alla lägen!


Mångfasetterad, lättodlad skönhet som väcker och stimulerar odlarglädjen i alla lägen!


Den vackraste, mest variationsrika av alla perenner är lättodlad i hela vårt långa land. Som limefärgade tungor sticker de första bladen upp ur den kalla marken. Hela sommaren bildar de täta dekorativa bladruggarna en fin formkontrast i rabatten. Och ovanpå detta kommer blommorna!


Två missförstånd dras dagliljan med: att den har kort blomning och att den bara finns i gult. Det är sant att de äldsta sorterna blommar i gult eller orange. Men efter omfattande förädlingsarbete finns idag dagliljor från vitt och milda pastellfärger till svartskimrande vinröda, allt från enfärgade och flerfärgade, från miniatyrer till riktigt stora blommor i mängder av former. Om man studerar den enskilda blomman ser man att den är öppen ett dygn. 1753 döpte Carl von Linné om växten, som hade räknats till liljeväxterna, till Hemerocallis, av grekiskans hemera= en dag och kallos= vacker, alltså ´vacker för en dag´. Men eftersom dagliljan skapar mängder av knoppar, kan blomningen pågå i flera veckor, ibland månader. Genom att plantera olika sorters dagliljor, får man blomning från maj till september!


Lättodlad i rabatt

Dagliljan är mycket anpassningsbar och trivs i alla jordar, i halvskugga och i full sol, den växer bra i torra lägen, liksom i lätt fuktighetshållande jordar. För att den ska trivas extra bra bör du gödsla, när du rensat bort de vissna bladen på våren. Gamla sorter trivs bäst i halvskugga, medan nyare varianter blommar bäst i sol. Undvik att plantera dagliljor i extrema lägen som helskugga eller blöt jord. Dagliljan tål stadsmiljöer med avgaser och föroreningar. Den sprider sig varken med rötter eller med fröer. Om du vill föröka dagliljor är det enklast att göra det genom delning. Dagliljan tillhör inte liljeväxterna och får därför vara ifred för både liljebaggar och kaniner!


... och i kruka

Dagliljor passar utmärkt att odla i stora krukor, tunnor och lådor. Snåla inte med jorden! Välj en lucker, välgödslad U-jord. Så kommer dagliljorna att belöna dig rikligt i många år!


Har färdats långt - i tid och rum.

Redan för flera tusen år sedan omnämndes och avbildades dagliljan i kinesiska skrifter.

Blomknopparna och de unga bladen användes som grönsaker, rötter och blad som smärtstillande medicin.


Så prova dagliljans blommor i sallader, gott och vackert! Och lugn, det kommer nya blommor! Sedan 2500 år har dagliljan lovordats i dikter för sina egenskaper att hjälpa människor att glömma sina bekymmer!

Hemerocallis lilioasphodelus, gul daglilja, kom till Ungern från Mongoliet. Hemerocallis fulva, brunröd daglilja, kom till Portugal via kolonierna i Asien på 1500-talet. I gamla trädgårdar kan man hitta dessa sorter än idag.


Till snitt

Även om dagliljans enskilda blommor vanligtvis bara är öppna ett dygn, kommer många nya knoppar. Därför passar den även till snitt. I en härlig sommarbukett fortsätter dagliljeblommorna att slå ut under många dagar.


För bra för att vara sann?

Är detta ett svenskt uttryck? Det ska inte vara för lätt, för vackert eller säkert... Men låt oss njuta av denna generösa perenn och hitta dagliljor som speglar våra personligheter.

Om man skulle lyfta fram en namngiven daglilja om dagen skulle de 72 000, som nu är registrerade, räcka i 200 år!


Och förädlingsarbetet fortsätter! Den enda färg man inte lyckats odla fram är blå. Hemerocallis är släkt med funkia, Hosta, som ju också finns i stor variationsrikedom. Varför inte samplantera släktingarna, i halvsoligt läge, och få dagliljans vackra blommor till funkians dekorativa blad?


Gör som i dikten, glöm dina bekymmer och låt dagliljan välkomna dig in i sin regnbågsvärld!


Sju nyanser av daglilja...

För att ge en inblick i dagliljans värld har vi valt ut sju sorter. Samtliga trivs i sol-halvskugga. Uppgifterna om höjd och blomningstid är ungefärliga.Arctic Snow

Svalt elfenbensvit med, mörka ståndare i limefärgad hals och vågig kant. Höjd: 70 cm. Blommar juli-augusti.Strawberry Candy

Mörkt korallrosa med jordgubbsrött öga och citrongul hals. Kraftigt vågiga blomkanter. 60 cm. Blommar juli-augusti.Pandoras Box

Crèmevit med purpurviolett öga och emaljgrön hals. 50 cm. Småblommig och rikblommande. Milt doftande. Blommar juli-augusti.Pardon Me

Mörkt tranbärsröd med gul hals. Doftande! 50 cm. Småblommig och rikblommande.Fin som kantväxt och i stenparti. Blommar juli-september.Mauna Loa

Djupt terracotta-orange med mörkt vågig kant och solig hals. 60 cm. Varm och generös som en solnedgång vid Söderhavet. Blommar juli-augusti.Happy Returns

Svalt gul med limegrön hals. Doftande. 30 cm. Miniatyr, med låång blomning från maj-september.Summer Wine

Stora vinröda blommor med vågig kant och gul skiftning i halsen. 60 cm. Blommar juli-augusti.

Comments


bottom of page