top of page

Röd solhatt, Echinacea purpurea 'Magnus' - 1998



Röd solhatt (Echinacea purpurea) är en av sensommarens skönaste perenner. Det är en värmeälskande läkeväxt, som uppvaktas flitigt av fjärilar och bin. Den svenska sorten ‘Magnus’ har särskilt mustiga färger och den vackraste formen. ‘Magnus’ har därför valts till Årets Perenn 1998.


‘Magnus’ stora blommor är formade just som namnet säger, som solhattar. Det lite fräckt uppnosiga mittpartiet skimrar i brunrött, medan hattens sammetslena brätte är ceriserött. En sällsynt och raffinerad färgkombination.


Röd solhatt tillhör de korgblommiga växterna, och botaniskt sett är blomman en hel blomställning. Hattens kulle består av en mängd diskblommor, medan varje ”kronblad” i själva verket är en strålblomma. Hos ‘Magnus’ sitter strålblommorna tätt, faktiskt i flera kransar där blommorna överlappar varandra. Det ger ett generöst och än färgstarkare intryck. ‘Magnus’ håller sina strålblommor horisontellt medan de flesta andra sorter av röd solhatt har hängande strålblommor. ‘Magnus’ blir ungefär meterhög. De mäktiga blommorna, eller egentligen blomställningarna, bärs upp av kraftiga stjälkar. Blommans diameter är ca 12 cm. Blomningstiden är lång, den börjar i juli och varar hela september månad ut. Röd solhatt är en pampig snittblomma i vas och i olika arrangemang. På hösten blir blommorna bruna, men sedan de vissna strålblommorna plockats bort är ”knapparna” läckra att dekorera med. Röd solhatt har också ett annat namn; röd rudbeckia. Arten har tidigare förts till släktet Rudbeckia, men tillhör nu Echinacea.

Lätt att kombinera

Den röda solhatten ‘Magnus’ är en praktfull perenn, robust men samtidigt mild och behaglig i sin framtoning. Den mustiga färgskalan har en mjukhet som gör den lätt att kombinera både med starka färger och pastell. Fjärilar och andra insekter besöker gärna blommorna och ger planteringen extra liv. Blått i olika nyanser är vackert tillsammans med ‘Magnus’. Mörkt blåviolett stäppsalvia (Salvia nemorosa), blå bolltistel (Echinops ritro) och kantnepeta (Nepeta faassenii) ger kontrast både i färg och form. Vit eller rosa brudslöja (Gypsophila) är fint till, liksom gråbladiga växter som ulleternell (Anaphalis triplinervis) och malört (Artemisia) av olika slag. Limegula blommor är ett elegant sällskap till brunröda ‘Magnus’. Använd t ex limefärgat höstöga (Coreopsis verticillata ‘Moonbeam’), höstgullris (Solidago ‘Citronella’) och jättedaggkåpa (Alchemilla mollis). Luftiga prydnadsgräs lättar upp och ger en vildare prägel.

Solälskare

Röd solhatt är en växt från den amerikanska prärien. Som andra röda solhattar älskar ‘Magnus’ sol och värme, och klarar torra perioder bra. ‘Magnus’ trivs i de flesta jordar, men det är viktigt att de är väl dränerade.

I landets allra nordligaste delar bör ‘Magnus’ planteras i ett varmt läge, t ex vid en södervägg. Där utvecklas blommorna på bästa möjliga sätt.

Kommer från Skåne

‘Magnus’ är en internationellt känd solhatt, uppskattad av världens främsta trädgårdsskapare. Sorten har även utsetts till Årets Perenn 1998 i USA. Men ursprunget är skånska Påarp. Det är Magnus B Nilsson på plantskolan Landsbergs Perenner som är sortens upphovsman. 1984, efter tio år av förädlingsarbete, var ‘Magnus’ klar, och året därpå kunde man börja marknadsföra sorten. I stora delar av världen anses nu ‘Magnus’ vara den förnämsta sorten av röd solhatt.


Lindrar vid förkylning

Röd solhatt är inte bara en prydnadsväxt, det är också ett i Sverige godkänt naturläkemedel. Flera olika produkter marknadsförs, där saft som pressats ur växtens färska, ovanjordiska delar ingår. Kunskapen om röd solhatt som medicinalväxt kommer från nordamerikanska indianer. De använde olika Echinacea-arter mot bl a ormbett, sår och febersjukdomar. Invandrare från Europa tog del av indianernas erfarenheter, och vid sekelskiftet spreds kunskapen till vår världsdel.


Röd solhatt används idag för att lindra förkylningssymptom. Framför allt i Tyskland är användningen av Echinacea-preparat mycket stor. Tyska läkare rekommenderar även Echinacea som förebyggande behandling mot förkylning.

Comments


bottom of page