Doftande stäppsalvia för trädgårdens solsida
Stäppsalvia är en kryddoftande solälskare med intensivt blåvioletta eller lilarosa blomspiror. De lyser som skimrande smycken i trädgården, och lockar både fjärilar och bin. Den lättodlade stäppsalvian har utsetts till Årets Perenn 1997.
Stäppsalvia är en sinnenas växt. Plantera den gärna där du titt som tätt kommer den nära, t ex vid en sittplats eller intill en av trädgårdens stigar. Redan på avstånd möter du stäppsalvians friska doft och surret av besökande insekter. När du kommer riktigt nära kan du njuta av de enskilda blommornas skönhet, nypa i de lite grova bladen och insupa en kraftigare salviadoft.
De flesta sorter av stäppsalvia blommar i olika nyanser av blåviolett. De mustiga, mörkare tonerna är särskilt värdefulla i intensivt ljus och kanske de som allra bäst framhäver gästande fjärilars vingar. 'Ostfriesland' och 'Blaukönigin' är exempel på sorter med mörkt blåvioletta blommor. 'Ostfriesland' blir ca 40 cm hög. 'Blaukönigin' är fröförökad vilket innebär en viss variation i såväl höjd som blomfärg. 'Mainacht' har en aning blåare färgton och lite buskigare växtsätt än 'Ostfriesland'. 'Mainacht' blir ca 30 cm hög. Hos de ljusare sorterna framstår färgvariationerna inom blomman som större. När solljuset leker i blommorna skimrar de i en rad nyanser. 'Blauhügel' har vackert lavendelblå blommor, buskigt växtsätt och blir ca 40 cm hög. 'Rosakönigin' blommar i mjukt lilarosa. Det är en fröförökad sort som varierar något i färgton och höjd. Alla de här sorterna blommar i juni-september.
Kombinera med grått och rosa
Stäppsalvia är ljuvlig tillsammans med perenner med grått bladverk, t ex lammöron (Stachys byzantina) och ulleternell (Anaphalis triplinervis). Ett säkert kort är att låta stäppsalvia medverka i rabattkompositioner som är färgstämda i rosa, grått och violett. Att kombinera de mörkt blåvioletta sorterna med gulorange är raffinerat. Rudbeckian med sortnamnet 'Goldsturm' har en gulorange ton som är mitt i prick. Även gröngula nyanser, som jättedaggkåpans (Alchemilla mollis), är läckra till blåviolett stäppsalvia. Klassiskt skönt är blå eller blåviolett stäppsalvia tillsammans med röda rosor.
Stäppväxt som tål torka
Stäppsalvia är, precis som det låter, en stäppväxt. Den vill ha sol större delen av dagen och tål perioder av torka. Stäppsalvia är alltså utmärkt i rabatter intill husväggar och på andra varma platser i trädgården. Skär gärna ner stäppsalvian nästan till marken efter den första omgången blommor på sommaren. Då får du ny frisk grönska och en ny blomning på eftersommaren. Stäppsalvia har god härdighet och trivs i alla väldränerade jordar. Extremt tunga lerjordar bör undvikas. Lättare lerjordar kan gärna förbättras med riklig mängd organiskt material, t ex kompost eller gödslad och kalkad torvmull.
Plantera så här
Stäppsalvia säljs krukodlad i trädgårdsbutiker och kan planteras från vår till höst. Sätt gärna många tillsammans i stora grupper, det ger ett magnifikt intryck. Se till att jorden i krukorna är ordentligt genomvattnad före planteringen. Ta av krukan och gräv ett hål där rotklumpen gott och väl får plats. Sätt i plantan och fyll i jord runt om. Tryck till jorden lätt om rötterna. Fyll sedan upp med jord. Det går bra att plantera stäppsalvia ca 5 cm djupare än den har stått i krukan. Blanda gärna sand i den omgivande jorden, eller lägg ett lager sand på jorden runt plantorna. Vattna grundligt efter planteringen. Växterna kan behöva passas med vatten tills de kommit igång att växa på den nya platsen, men jorden måste alltid få torka upp mellan vattningstillfällena.