Det mörkröda bladverket hos röd alunrot är effektfullt i kombination med många andra växter. Här tillsammans med lammöron, röd solhatt, kopparstarr och röllika.
Den dök upp för ungefär 15 år sedan. Då hade vi aldrig tidigare sett något liknande och succén lät inte vänta på sig. Med sitt glänsande mörkröda bladverk som skiftar i brons blev rödbladig alunrot snabbt esteternas favorit. De mörkröda tonerna samsas fantastiskt väl med många andra färger och färgkombinationer. De förmår lyfta fram andra växters nyanser lite extra och ger glöd åt hela kompositioner. Eftersom rödbladig alunrot dessutom är både frisk, härdig och lättodlad etablerade den sig raskt i sortimentet av perenner.
Årets Perenn 2003 växer i mjuk halvklotsform. Sätter man många plantor tillsammans bildar de snart en täckande matta. Under sommaren utvecklas små, klocklika blommor som kan vara gräddvita eller rosa beroende på sort. De sitter i luftiga klasar på tunna, mörkröda stjälkar som sträcker sig en bra bit ovanför bladverket.
På hösten håller bladen stilen ända tills kylan blir riktigt svår. I milt klimat är de vackra även vintertid. Köldtåligheten gör rödbladig alunrot till en ypperlig växt för höstens krukarrangemang. Där kan den t ex få sällskap av rödblommande kärleksört, det eleganta gräset kopparstarr och rödbladig revsuga.
Till snitt
Även i buketter och snittblomsarrangemang är de mörkröda bladen värdefulla. När de placeras ett och ett tillsammans med andra blad och blommor framhävs deras fina form. Rödbladig alunrot har vackert handflikiga blad, som små lönnlöv fast med rundare konturer. De är mycket livfulla med varierande färgskiftningar beroende på hur ljuset faller. På undersidan är bladen rödvioletta. Genom att vända några blad kan man alltså skapa ytterligare variation i arrangemanget.
Många sorter
Det finns flera former av rödbladig alunrot och förädlarna tar ständigt fram nya. Till de som varit med ett tag hör ‘Palace Purple’ och ‘Rachel’, två välkända och pålitliga sorter. De liknar varandra mycket, men i höjd och blomfärg skiljer de sig något åt. ‘Palace Purple’ har ett ca 30 cm högt bladverk, med blomställningar blir höjden ungefär 60 cm. Blommorna är gräddvita. ‘Rachel’ är lite lägre såväl i bladverk som i blomhöjd, ungefär 25 respektive 50 cm. Blomställningen är mer kompakt än hos ‘Palace Purple’ och blommorna är rosa. När det gäller bladverket är sorterna i det närmaste identiska.
Trivs i många miljöer
Rödbladig alunrot är en tålig och pålitlig växt som trivs i såväl full sol som halvskugga. Jorden får gärna vara mullrik men de flesta väldränerade jordar duger, både de normalt fuktiga och de lite torrare. Näringsbehovet är måttligt, så gödsling bör ske med viss försiktighet.
Vackert sällskap
Varmt röda blommor är fantastiskt vackert till alunrotens mörka blad. Använd t ex nejlikrot ‘Mrs Bradshaw’ som blommar i varmt rött, mörkröd daglilja eller praktklätt ‘Orange Zwerg’ med orangeröda blommor och brunrött bladverk. Bryt av med gulgrön jättedaggkåpa och kanske gulbladig bunkestarr, Carex elata ‘Aurea’ eller gulbrokig blåtåtel, Molinia caeruela ‘Variegata’. Gulltöreln med sina lysande gula blommor är också fin till.
Grått och silver är alltid elegant, inte minst i kombination med rödbladiga växter. I lite torrare lägen är lammöron, malört och ulleternell utmärkta sällskapsväxter till rödbladig alunrot. Komplettera gärna med vit eller röd rudbeckia. Vill du ha mer färg kan du använda vinröd grekvädd och den mörkt blåvioletta bolltisteln ‘Veitch Blue’. Trädgårdsirisens svärdformade, blågröna blad ger snygg kontrast till alunrotens, och har dessutom praktfulla blommor. Andra förslag är blåviolett eller vit kantnepeta och axveronika i vitt eller rosa. Inslag av gulbladig timjan eller gulbladig oregano ‘Thumble’s Variety’ gör kompositonen mjukare.
コメント