Årets perenn 2011

Blomsterfunkia, Hosta fortunei


Foto: Marie Andersson
Ladda hem ovanstående som högupplösta bild genom att högerklicka här, Spara mål som

 

En formstark, tålig perenn som skapar struktur och spännande färgspel i halvskuggiga lägen!
Bilden och texten får publiceras fritt.
Pressrelease (rtf-fil) 

Ladda hem bilden till höger som högupplöst bild:
Högerklicka,
Spara mål som

Ladda ner bilderna nedan genom att klicka på bilden (öppnas i nytt fönster högupplöst)


Foto: Marie Andersson
     

Blomsterfunkian är en klassiker med stora variationer. Den har många användningsområden, allt från att vara ett smycke i den stilrena japaninspirerade trädgården till marktäckare i halvskuggiga och skuggiga lägen, som tålig kontrast till stenar och vatten, i rabatter och som en mjuk följeslagare längs skuggiga stigar?

Trots namnet är det mest för bladens skull vi älskar blomerfunkiorna. De bildar ett färgstarkt broderi i lägen dit solen inte alltid når. De finns i stor variation med blad från gröngult, blågrått till dramatiskt vitbrokigt. Det är i den vandrande skuggan man starkast upplever ljusets skiftningar! Där trivs och regerar blomsterfunkian.

Funkia eller Hosta?
Funkian kallas lika ofta för sitt vetenskapliga namn Hosta. Båda namnen går tillbaka till de växtjägare som fann de ursprungliga funkiorna/hostorna på sina naturliga växtplatser i Japan, Kina och Korea.

Funkian - sen i starten
På våren sticker funkians knopparna nätt och jämnt upp som pennspetsar ur marken. Först lämnar de spelrummet fritt för andra aktörer. Lökväxter som vintergäck, balkansippa, kungsängslilja och narcisser passar perfekt mellan funkiaplantorna. När lökväxterna vissnar ner kommer funkians vackra blad och döljer lökblasten!
Det är ett skådespel när blomsterfunkian reser sig ur marken. Först som starka trumpeter, för att snart breda ut sina generösa blad. Som krona på verket kommer de lavendelblå blommorna i täta klasar. De blommar under sommaren och gör sig även fint i en bukett tillsammans med några funkia- och ormbunksblad. Hösten är vila och ingen betonar det mer än funkian. Då skiftar bladen färg från gyllene till rost, innan de smälter ner likt vattentryck på marken.

Kör eller solist?
Blomsterfunkian är en växt som tål att planteras antingen som marktäckare eller solitär. Plantera t.ex. den blågrå Hosta Hyacinthina eller gyllene Gold Standard i mängd, för att kontrastera med någon enstaka av de mer dramatiska Aureomarginata, Francee eller Patriot. Eller låt en mindre grupp Hyacinthina lugna ner ett hav av brokiga blad.

Lättskött och frisk
Blomsterfunkian är pålitlig och lättskött. Den har friska blad under hela säsongen. Får den bara någorlunda fuktighetshållande jord och inte utsätts för gassande sol och torka, så ger den mångårig glädje i trädgården. Lägg gärna kompost eller välbrunnen kogödsel runt dina funkior på våren. Alla funkior trivs i halvskugga och skugga. Vissa tål solsken en del av dagen. Se upp med de gulbladiga funkiorna som kan lätt bli brända i starkt solljus.


Blomsterfunkian är vacker i många sällskap
Allroundväxter som passar tillsammans med funkia:
jättedaggkåpa, Alchemilla mollis
lökväxter, Allium
tovsippa, Anemone sylvestris
höstanemon, Anemone hybrida
plymspirea, Aruncus
hasselört, Asarum europeum
astilbe, Astilbe
kaukasisk förgätmigej, Brunnera macroph
mjölkklocka, Campanula lactiflora
japansk starr, Carex morrowii
palmbladsstarr, Carex muskingumensis
sköldpaddsört, Chelone
fänrikshjärta, Dicentra formosa
sockblomma, Epimedium
älggräs, Filipendula
myskmadra, Galium odoratum
brunnäva, Geranium phaeum
alunrot, Heuchera
rosenplister, Lamium
löjtnantshjärta, Lamprocapnos/Dicent. spectabile
krollilja, Lilium martagon
höga asiatiska vivor, Primula beesiana P. bullesiana, P. japonica
lungört, Pulmonaria
kärleksört, Hylotelephium/Sedum Ormbunkar, alla sorter

För samlarträdgården bl a:
skugglilja Tricyrtis,
kobrakalla Arisaema,
vaxklocka Kierengeshoma

   

Ge mig 5!
Blomsterfunkian är helt enkelt så bra, så tålig och så spännande att vi inte kunde låta bli att lyfta fram fem olika varianter; Hosta Aureomarginata, Francee, Gold Standard, Hyacinthina och Patriot. Alla med olika personligheter men samtidigt vilsamma, stilrena och formstarka.

Hosta Aureomarginata
Breda, vågiga blad i en kraftigt olivgrön ton med gul kant. Lavendelblå blommor. Trivs i sol till skugga. 50 cm bladhöjd/ 70 cm blomhöjd.


Foto: Marie Andersson Ladda hem

Hosta Francee
Mörkgröna hjärtformade spetsiga blad med smal vit kant. Ljust lavendelblå blommor. Tål en del sol om den inte står för torrt. 50 cm bladhöjd/ 70 cm blomhöjd.


Foto: Marie Andersson Ladda hem

Hosta Gold Standard
Soligt gulbladig med mörkgrön kant. Färgerna blir bäst i vandrande skugga. Behåller sin färg fint under hela sommaren. Ljust lavendelblå blommor. 50 cm bladhöjd/ 70 cm blomhöjd.


Foto: Marie Andersson Ladda hem

Hosta Hyacinthina
Blågröna blad . Kraftigväxande. Sol till skugga. Blommar med många lavendelblå blommor i klase. 60 cm bladhöjd/ 80 cm blomhöjd.


Foto: Marie Andersson Ladda hem

Hosta Patriot
Gröna vågiga blad med bred vit kant. Violetta blommor. Tål en del sol. Alltid fräsch och livskraftig. 50 cm bladhöjd/ 70 cm blomhöjd.

 
Foto: Jonas Bengtsson Ladda hem

Vi perennodlare är medvetna om att Hosta virus X existerar och vi ser det som positivt att diskussionen om detta virus kommit igång. Det kommer att leda till ökad kunskap i ämnet i alla led. Kunskap och medvetenhet om viruset är det bästa sättet att begränsa dess spridning. Blomster-funkia är en grupp av funkior som, enligt vår samlade bedömning, här i Sverige under en lång följd av år visat sig ha de bästa egenskaperna i såväl trädgårdar som i våra odlingar. Här nedan finns några länkar till sidor med information om virus på Hosta
In The Country, Hostalibrary , Ohio State Univ., Hosta Society, Univ. of Arkansas

Hem
Webbmaster jan.larsson@calumi.se, www.calumi.se